elkeschrijft » Monica.

Monica.

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 15:56


P. en ik zijn in de lockdown beginnen kijken naar FRIENDS. Nothing new, zou je denken, maar wij hadden vroeger (in de ninetiezzz) geen kabel-tv thuis. Dat was op zich een verrijking, vind ik nog steeds, maar daardoor heb ik nooit van die typische series gezien! Enkel toevallig eens bij een vriend of vriendin, én wanneer ik samenwoonde met de drie Chirovriendinnen durfde daar ook al eens een aflevering Home & Away passeren. Of Friends :o).

Ik introduceer u een nieuwe fan van Friends. We hebben de tien seizoenen uitgekeken, mijn lief en ik. De coronaperiode staat voor ons gelijk aan de friendsperiode, hehe. Hoe cool is dat nu, dat dat voor mij grotendeels ongeziene afleveringen waren zeg. WAT EEN CHANCE dat wij niet in de tijd leefden dat we wekelijks op de volgende aflevering moesten wachten. Stelt u voor!

Hoe ik nu bij Monica terecht kom? Wel, daarvoor moet ik terugkeren naar vorige week tijdens een sessie in de MaRe (dat centrum in Kortrijk waar ik een traject volg om weer te kunnen reïntegreren op psychosociaal vlak). We kregen in 'de toekomstgroep' een test voorgeschoteld. Meer bepaald de MBTI-test, voor de (ervarings)deskundigen onder ons. Ik citeer efkes Wikipedia voor de juiste uitleg:

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een psychometrisch instrument, dat wereldwijd wordt ingezet ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling. De basis van het instrument is een vragenlijst met 88 items, gevolgd door zelfonderzoek en interactieve coaching. Het belangrijkste doel van de MBTI is het vergroten van het zelfbewustzijn, dat aan de basis ligt van alle persoonlijke ontwikkeling.

Ik geef anders een paar voorbeeldjes van stellingen uit de test:
vraag 1. Op het werk krijg ik mijn beste ideeën als ik
     a) van gedachten wissel met anderen.
     b) rustig zelf nadenk.

vraag 31. Als ik op mijn werk een beslissing moet nemen, houd ik vooral rekening met
     a) cijfers en feiten.
     b) de gevoelens van anderen.

vraag 86. Mijn sterke punten bij het werk liggen, denk ik
     a) op praktisch gebied.
     b) op het gebied van ideeën.

Enzovoort enzoverder! Na het invullen en omrekenen van het scoreformulier kom je te weten welk persoonlijkheidstype je bent. Op werkvlak dus vooral hé welteverstaan.
Onze coördinator had op voorhand wat 'gegokt' welk type we zijn en bij mij zei hij: 'Jij bent een E-tje, ge kunt mij niets anders wijs maken!' En hij had gelijk. Dat vond ik frappant, want ik schrok zelf een beetje van de uitkomst. De E staat voor EXTRAVERT. Het gaat hier dan over de manier waarop je energie controleert. Extraverten richten hun energie dus voornamelijk op een uiterlijke manier, naar dingen en mensen buiten zichzelf; introverten richten die meer op zichzelf, op eigen gedachten en reacties. Extraverten neigen daardoor meer actief, expressief, sociaal en nieuwsgierig te zijn. Terwijl introverten eerder gereserveerd, voorzichtig en minder communicatief zijn, maar met een bredere focus en diepere betekenis.

Ik moet wel zeggen dat het mij het laatste jaar begon te dagen, maar ik heb aaaaltijd gedacht dat ik een introvert ben/was. Het ding is: ik werd ook altijd zo bestempeld. 'Amai gij zijt een stille', 'en je moet niet zo beschaamd zijn wi', 'jij bent precies een gesloten boek', 'allee, vertel ne keer iets!' > die laatste was op de eerste date met P. en ik zei: 'eummmm awel, ik ben jarig op 28 april'. HAHAHA MAAR ECHT. Ik dacht dat het gedaan was met 'deze reloasje'.

Het ding is dat die opmerkingen mij een soort van druk geven, dat mijn brein mij roept 'zeg inderdaad ne keer iets Vansleuven! en graag ook iets interessants en uitermate leerrijk!'. Dus ja, dan klap ik toe. En dan krijg je een stil meisje. En dan denk ik 'miljaar wat doe ik hier, ik wil hier weg, er vindt mij niemand leuk'. Tot voor kort liep ik dus weg, maar kijk: eereergisteren (zoals Ties zou zeggen, maar dat is dus afgelopen maandag) was mijn eerste schooldag in Vives en in de pauze begon iedereen met mekaar te praten en ik stond daar en het begon, hé: 'SHIPS, bij wie sta ik nu best? efkes kijken hé, daar gaat het over honden, ja nee, ik heb geen hond, ik kan daar niet over mee praten, ah wacht, daar misschien OEIE NEE, 't is net iets grappigs, ik ga misschien storen en dat is ook niet de bedoe-----tuuuuuttt----'... en dan ben ik weer naar binnen gegaan, ik heb afleiding gezocht op mijn telefoon en het gevoel ebde weg. Dag twee is voor mij rustiger verlopen op emotioneel gebied, dus dat is wel geruststellend. 

Introvert dus, dacht ik. Ik kamp met veel angsten, dus ik vermijd zaken om daarmee om te (kunnen) gaan, maar dan isoleer je jezelf en dan denk je dat je onafhankelijk bent van persoonlijkheid en dat je vooral energie krijgt door alleen te zijn. Natuurlijk, ik heb tijd nodig voor mezelf, maar dat heeft iedereen wel eens nodig. Het is nu ook nog wat extremer dan anders door die kwetsbaarheid, dat geeft een vertekend beeld, maar de waarheid is dat ik energie krijg door andere mensen. Dan ben ik de Elke die enthousiast is en sociaal en expressief. Op den duur kreeg ik daar ook opmerkingen op trouwens, omdat ik niet vaak mezelf was (ik spreek bewust in de verleden tijd, want ik geloof dat het meer en meer lukt)! En dan kreeg ik 'amai Elke, je bent wel op dreef!' of: 'maar Elke zeg, jij staat scherp' en dan kwamen de stemmetjes dat ik aan het overdrijven was en wat kalmer moet aandoen, maar dat is nu eenmaal wie ik ben. Man man, is dat lastig om daar tussen te switchen en vooral: daar zoveel over na te denken! 

 

(Sorry van mijn crappy camera, mijn nieuwe telefoon was toegekomen, maar er bleven veel dingen hangen, dus heb ik die teruggestuurd. Allee ja, de retour is aangemeld, maar ik moet het nog binnendragen, KEN JE DADDE!) (Dit volledig terzijde natuurlijk aha.)

You can call me an ESFJ dus. Ofte een ee-es-ef-jeetje! Om het nog even over mijn volledig persoonlijkheidstype te hebben die uit de test kwam. De S staat voor sensing/zintuiglijk, ik ben gericht op het hier en nu. Abstracte ideeën spreken mij niet erg aan, ik heb het graag duidelijk :). De F staat dan weer voor feeling: ik baseer mijn beslissingen op mijn eigen persoonlijke waarden. Ik ben een gemakkelijk iemand (dat zoude nie zeggen hé muhaha), maar ook wel overgevoelig. De J staat voor judging/oordelen. Ik wil alles plannen. Uiteraard. Ik plan dat ik iets ga plannen. Ik maak lijstjes van lijstjes. EN TADAAAAM, we zijn er... Andere bekende ESFJ-tjes zijn: Monica van Friends. Gisteren zette P. de televisie luider, op cijfertje 16. En ik heb hem gevraagd of hij het op 15 kon zetten. Ik heb graag 'goeie getalletjes'. Dat geeft mij rust. Dat is zo ordelijk en al :o). De stoelen moeten tégen de tafel leunen, dan staan ze allemaal recht. En nu weet je ook waarom wij een gietvloer hebben in huis en GEEN TEGELS. Stel je voor, dan zou alles op de juiste lijntjes moeten staan. FJIEW. Ik ben echt zo erg niet zoals Monica, hoor. *kuch* 

Ja kijk, ik vind dat geweldig interessant zo'n dingen.
We kregen tijdens die sessie LEGOblokjes en een gespreksonderwerp. Iedere keer je iets zei, aan het woord was, moest je een blokje weg doen. De mijne waren het eerste op. Dat vond ik al opmerkelijk. En eigenlijk opmerkelijk dat ik dat opmerkelijk vond. 't Is nie moeilijk dat ik volledig kwijt was wie ik eigenlijk ben, totaal overspoeld door angsten en dwang en depressie. Wie ben ik eigenlijk. En door perfectionisme komt daarbij: hoe kan ik de beste versie zijn? Mor dat goat niet hé Gerard. Wees gewoon jezelf. 

Op 't laatste kregen we ook een lijstje van beroepen die eerder weggelegd zijn voor welk soort type. Bij mij staat daar:
ESFJ's hebben er behoefte aan om met mensen te werken en houden ervan om die mensen te helpen in hun ontwikkeling en prestaties. Ze zullen vaak les geven of trainen en creëren een omgeving die aanzet tot openheid en delen. Voor de hand liggende beroepskeuzes zijn: human resources, onderwijs, administratie, bankwezen, verpleging, kapper of horeca. 

't Is komiek om te lezen hoe dat dat allemaal klopt door -ohgot- 88 vragen in te vullen. Zo staat er ook dat mijn type houdt van gezelligheid en theelichtjes. TRUE! Familie is heel belangrijk en veel energie gaat naar vriendschappen. Confrontaties worden liever vermeden (ik kan heel moeilijk ruzie maken!), behulpzaamheid wordt vernoemd en: gevoelig voor de behoeften van anderen. Dat kan ik allemaal kwijt in onze vzw Een RUSTpunt, hé.
Er staat ook nog: ze vergeten vaak te delegeren. Bij deze: liefje, wil jij koken vanavond?
En nog een laatste: hun taal focust op gevoelens en feiten rond mensen. MAAR ALLEE! Deze blog! Are they watching me!?


 

xxx


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Kurt
7 maanden geleden

Haha, Elke ten voeten uit. Bepaalde overeenkomsten maken dat wij vrienden werden in donkere tijden.
Elk nadeel heb zijn voordeel, zei ooit een begenadigd ballenstamper.
Maar die tegels... lastig hé, ik kan alles uitlijnen op de naden van de parket 😱, maar voor de rest functioneer ik behoorlijk normaal enni 😉

Maak een Gratis Website met JouwWeb